Help ik ben een nr. 2! - Tri of Light

Help ik ben een nr. 2!

Toen ik jaren geleden mijn opleiding tot Enneagram coach/trainer volgde, was een van de eerste stappen natuurlijk om mijn eigen Enneagramtype vast te stellen.

Al gauw bleek dat ik hoogstwaarschijnlijk een nr. 2 "De Helper / De Verzorger" zou zijn. Ik dacht bij mezelf: "Oh nee..., dat is wel het laatste wat ik wil zijn!".

More...

Er ging van alles door mij heen:

“Ik ben toch helemaal niet zo’n verzorgend typje? Als iemand ziek is ben ik niet degene die direct met een kopje soep aan komt draven. En ik ben ook echt niet degene die op verjaardagen direct gaat helpen met afwassen etc."

Maar ja, ik hou er wel van om er voor mensen te zijn…..

als ze problemen hebben, ergens over willen praten. Meestal zie ik het al direct aan mensen als er iets niet goed is en dan wil ik het liefst helpen, oplossingen aandragen, zorgen dat het weer beter gaat. Maar ja dat is toch normaal? Dat wil toch iedereen?

Alhoewel ….

Regelmatig frustreert het mij dat mensen niet zien dat ik ook wel eens ergens behoefte aan heb of hulp nodig heb. Als ik dat zie bij anderen, kunnen ze dat toch ook bij mij zien? Ik ga er in elk geval niet om vragen! Dat nooit! Als ze het niet uit zichzelf zien en aanvoelen, dan maar niet …. Dan red ik mijzelf wel!

Maar ik ben echt geen nr. 2!

Ik zou veel liever een nr. 7 “de levensgenieter/avonturier” willen zijn. In die beschrijving herken ik ook best wel heel veel! En mijn levensmotto is toch “Enjoy life”! Nou dat past dan mooi, toch?

Maar ja….. als ik eerlijk ben herken ik toch wel veel meer in de beschrijving van nr. 2.

Maar is het dan echt zo dat ik aan andere mensen geef wat ze nodig hebben, omdat ik geloof dat ik niet bemind en gewenst ben om mijzelf en wie ik ben?

Is het werkelijk zo dat ik mij richt op de behoeftes van anderen, zodat ik mijn eigen behoeftes niet hoef te voelen? Omdat mijn grootste angst is dat ik afhankelijk wordt van andere mensen? Omdat voor mij geven veel veiliger voelt dan ontvangen? En al die andere informatie over de nummer 2, over patronen en stress- en groeilijnen? Ben ik dat? Klopt dat? Oef! Dat was confronterend!

Maar het was wel waar, dat voelde ik. Ik voelde mij opgelucht, beschaamd en opgetogen, allemaal tegelijkertijd. Allerlei dingen die ik altijd onbewust al over mijzelf had geweten, werden opeens duidelijk. Er vielen allerlei puzzelstukjes op zijn plaats en mijn levenspatronen werden duidelijk.

Joepie! Ik ben een nr. 2!

Vanaf het moment dat ik dit inzicht kreeg in mijn drijfveren, angsten en patronen kon ik iets gaan veranderen.

Vanaf die tijd leerde ik, stapje voor stapje, om andere keuzes te maken en ook aandacht te geven aan mijn eigen behoeftes!

Natuurlijk is het voor mij nog steeds belangrijk om er te zijn voor andere mensen.

Mensen ondersteunen en inspireren is mijn passie en missie! Maar …. mijn beweegredenen hiervoor zijn nu anders, die zijn zuiverder dan daarvoor.

Ik heb het niet meer nodig omdat ik denk dat ik daardoor liefde en aandacht van andere mensen verdien. Ik heb geleerd om onvoorwaardelijk van mijzelf te houden en houd dus ook rekening met mijzelf, mijn eigen behoeftes, mijn eigen grenzen!

Hierdoor is mijn leven, inclusief mijn relaties, totaal veranderd! Ik heb geleerd om, door mij bewust te worden van mijn valkuilen en patronen, maar ook mijn goede en minder goede eigenschappen, de beste versie van mijzelf te worden!

Alleen echte zelfkennis, inzicht in je drijfveren, angsten en patronen, kan je helpen om echt te groeien én te veranderen!

Klik hier om een reactie te plaatsen

Laat een reactie achter