Een tijdje geleden las ik een mooi verhaal. Dat ging ongeveer als volgt:

Een leraar staat voor de klas en heeft een glas in zijn hand, voor de helft gevuld met water. Alle leerlingen verwachten eigenlijk de vraag: “is dit glas halfvol of halfleeg?”

Maar nee, de leraar vraagt aan zijn leerlingen of zij weten hoe zwaar dit glas is?

Iedereen begint wat te roepen, variërend van 100 gram tot een halve kilo ….. , maar de leraar blijft zijn hoofd schudden “nee dat is niet juist”.

Hij vertelt dat de zwaarte van het glas afhankelijk is van hoe lang je het vasthoudt.Als je het slechts kort vasthoudt weegt het nagenoeg niets, maar hoe langer je het blijft vasthouden hoe zwaarder het glas gaat wegen.

En datzelfde geldt voor het “vasthouden” van zorgen, "controle" en stress!

Hoe langer je blijft piekeren / malen over bepaalde dingen, hoe zwaarder ze worden! En hoe meer ze je leven gaan bepalen!

Waarom is het toch zo moeilijk om los te laten?

1. Wij zijn bang voor het onbekende

Het oude voelt vertrouwd (ondanks dat het niet fijn is) en we weten niet wat iets nieuws ons gaat brengen. We blijven dus maar vasthouden aan wat we hebben.

Maar: iets beters kan echt pas komen als je loslaat wat niet goed meer voelt. “Als je doet wat je altijd hebt gedaan”, krijg je ook wat je altijd hebt gekregen

2. Het maakt ons onzeker

Wil jij altijd graag de controle over een situatie hebben? Dan voelt alles waar je geen invloed op hebt, als een risico. Als je de controle wat loslaat is dat dus eng.

Maar: alles onder controle proberen te houden (wat onmogelijk is om te bereiken) maakt je juist ook heel onzeker. Probeer eens stapje voor stapje, elke dag een beetje meer, controle los te laten. Dan krijg je vertrouwen en zie je dat de wereld niet vergaat, als jij wat meer loslaat

3. Het geeft extra verantwoordelijkheid

Als je veel bezig bent met het verleden, hoef je geen acties te ondernemen in het heden. Als jij het verleden dus loslaat, moet je dus meer verantwoordelijkheid nemen voor je huidige situatie en dat kan soms moeilijk en confronterend zijn.

Maar: je neemt altijd ergens de verantwoordelijkheid voor. Vraag jezelf af of jij die wilt nemen voor gedachten die je blijft vasthouden of voor gedachten die je vrijheid geven?

4. Het voelt als opgeven

Als je alles al hebt geprobeerd, weet je dat doorzetten niet meer werkt. Dan is het tijd om los te laten. Maar niet doorzetten wordt vaak gezien als de gemakkelijkste uitweg nemen. We zien opgeven/loslaten vaak als falen. Dat is natuurlijk niet zo, maar het voelt vaak wel zo

Maar: als je niet verder kunt, is doorzetten niet slim, maar juist dom. Loslaten is dan de slimste weg om te kiezen.

"Loslaten is niet het einde van de wereld,
het is het begin van een nieuw leven"

Loslaten betekent groeien!

Alles wat je vasthoudt, kost je energie. En alles wat je in je gedachten vasthoudt, kost je mentale energie. Denk je vaak over het verleden of de toekomst? Ben je bang voor wat er kan gebeuren of heb je spijt over wat er gebeurd is? Al die onrust in je hoofd, dat malen de hele dag door … Dat heeft alles te maken met niet kunnen loslaten.

Het is dus belangrijk om te leren loslaten, maar ja dat is makkelijk gezegd dan gedaan …….

Voordat je het weet ben je weer in dezelfde “valkuil” gestapt! Of dat nu om piekeren of stressen gaat, of omdat je weer ja hebt gezegd tegen iets waarvan je je had voorgenomen dat niet meer te doen, of omdat je weer in de verdediging bent geschoten …… vul het maar in ……..

De eerste stap om daadwerkelijk los te komen van dat soort automatische reacties en patronen is echte zelfkennis én Zelfliefde!

Inzicht in jouw drijfveren, jouw basisangsten en -verlangen.

En vandaar uit kun je bewust andere keuzes gaan maken! Waardoor je daadwerkelijk dingen kunnen gaan veranderen in je leven!

Het Tri Enneagram (de online cursus Spiegel van je Zielis hier een geweldig instrument voor! Het geeft je niet alleen zelfinzicht maar wijst je ook de weg om los te komen van automatische patronen en reacties!

geschreven door: Joanna

Deze blogs vind je waarschijnlijk ook interessant:

Laat een reactie achter:


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

GRATIS Minigids Intuïtie
7 Mythes over Intuïtie ontrafeld
Wat is nu eigenlijk Intuïtie?
En hoe kan jij dit (verder) ontwikkeling en er op leren vertrouwen?

Door mij aan te melden geef ik toestemming mijn gegevens te verwerken zoals beschreven in de Privacyverklaring.