Ik merk steeds vaker dat er nogal verwarring is over wat nou eigenlijk je Ego is. En hoor dan ook regelmatig mensen zeggen dat zij geen Ego hebben.
En dat snap ik wel hoor. Het gaat hier vaak om mensen die altijd voor andere mensen klaar staan en zichzelf volledig wegcijferen. Natuurlijk heb je dan geen Ego ......

More...

Denk jij ook dat het hebben van een Ego gelijkstaat aan egoïstisch zijn? 
En heb jij daar dan een beeld bij van dominante mensen, die altijd het grootste woord hebben en alleen maar aan zichzelf (lijken) te denken?
Als jij jezelf dan niet herkent in die omschrijving, is het logisch dat je denkt dat jij geen Ego hebt.

Daar komt dus die verwarring vandaan .....
Want ik kan je verzekeren dat wij allemaal, en jij dus ook, een Ego hebben

Maar wat is dan eigenlijk je Ego?
Als baby en jong kind zijn we in verbinding met onze Ziel en voelen we ons vrij om onszelf te zijn. We volgen onze intuïtie, zijn volledig aanwezig in het hier en nu en genieten van de magie in ons leven.

Maar dan, als we ouder worden en opgroeien, leren we dat bepaalde gedragingen ons meer liefde brengen dan andere. Dat bepaalde emoties, bepaald gedrag, bepaalde vragen en antwoorden, bepaalde behoeften niet ‘mogen’ of ongewenst zijn.

In plaats van dat we ons geliefd, uniek en goed zoals we zijn, voelen, leren we dus, dat liefde wel degelijk “voorwaardelijk” is.
We leren dan ook al snel hoe we ons moeten gedragen om toch weer de liefde en verzorging van onze ouders/verzorgers (en later ook anderen om ons heen) te kunnen ontvangen die we zo nodig hebben. Zodat we ons weer veilig te voelen.

We gaan bijvoorbeeld presteren om te behagen. We doen stoer omdat kwetsbaarheid geen veilige weerklank vindt. Of we ontwikkelen waakzaamheid vanuit de ervaring dat mensen niet altijd te vertrouwen zijn.

Het gaat er hierbij niet om te zeggen dat ouders/verzorgers verkeerd bezig zijn. Helemaal niet. Zij zijn waarschijnlijk op dezelfde manier opgevoed en wij mensen kunnen alleen maar kwaliteiten en emoties spiegelen die bij onszelf niet geblokkeerd zijn.

Op basis van onze ervaringen creëren we vervolgens (negatieve) overtuigingen over onszelf en de wereld.
Mijn leraar van de lagere school heeft mij bijvoorbeeld, toen ik een jaar of 9 was, ten overstaan van de hele klas, uitgelachen om mijn tekening van een boom. Een tekening waar ik zo vreselijk mijn best op had gedaan!

Door deze ervaring heb ik jarenlang gedacht dat ik niet creatief was en ik heb nooit meer plezier in tekenen gehad.

Misschien ben jij wel uitgescholden voor dikzak of dommerd door de pestkop op jouw school, waardoor je dit ook ging geloven. Of je ouders hadden constant ruzie en jij voelde je onmachtig en schuldig.

Door al onze ervaringen hebben wij de conclusie getrokken dat er iets mis met ons is.
We zijn gaan geloven, dat we niet perfect zijn, niet lief zijn, niets waard zijn en niet goed genoeg zijn.

Onze Ego (persoonlijkheid) is als gips dat een gebroken arm of been beschermt. Hoe erger het letsel, hoe uitgebreider de gipsbescherming moet zijn.
Natuurlijk is dit gips noodzakelijk om je arm of been te laten genezen en weer volledig te kunnen gebruiken. Maar als we het gips nooit weghalen, is het niet mogelijk om je arm of been weer volledig te gebruiken of te laten groeien.

Niemand van ons is zonder kleerscheuren uit de kindertijd gekomen, zonder de behoefte om ons in een bepaald opzicht te beschermen of zelfs af te schermen tegen verder letsel en pijn.
Als tijdelijke gipsbescherming is ons Ego dan ook bijzonder nuttig en zelfs noodzakelijk rond de gebieden waar onze ziel ernstig verwond is.

Het probleem is alleen dat wij ons gips nooit weghalen!
We stoppen onze wonden diep weg, waardoor er dus ook geen heling plaatsvindt. Daardoor geloven wij dat wij ons Ego zijn en identificeren ons ermee!

En ons Ego kan dus van alles zijn. Alles wat je doet, voelt of denkt vanuit angst, minderwaardigheid, onzekerheid en onveiligheid, is je Ego.

Dat betekent dus dat ook jezelf wegcijferen voor andere mensen iets is van je Ego.

Pas als jij erkent dat jij ook een Ego hebt, kun jij jouw gipslagen gaan herkennen en helen.
Dan kan je Ego iets worden dat je helpt in je leven, in plaats van dat jouw Ego de baas is over jou en de touwtjes in handen heeft.

Wie is bij jouw de baas? Jouw Ziel of jouw Ego?

Waar sta jij op dit moment met jouw Spirituele ontwikkeling?
En welke rol speelt jouw Ego (nog) in jouw leven?

Klik op de button hieronder voor de GRATIS TEST 
en ontdek welke stappen jij nu mag gaan zetten op jouw prachtige Levenspad

geschreven door: Joanna Bruins Slot

Deze blogs vind je waarschijnlijk ook interessant:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Je kan deze Workshop, volgen op de Tri Academy.
Gewoon wanneer het jou uitkomt! Je krijgt 2 weken Gratis toegang

GRATIS Online Workshop
"De Kracht van jouw Intuïtie"

Doe mee met deze GRATIS Online Workshop en ontdek:

  • De 7 uitdagingen die jouw Intuïtie in de weg staan
  • De 7 stappen om jouw Intuïtie weer "wakker" te maken
  • En 4 kanalen voor het ontvangen van intuïtieve berichten met hun chakra's  

Meld je hier Gratis aan:

>